Peugeot 206 Rally Cup
Dé ultieme rallybeleving

Verslag GTC Rally 2019 - Voortijdige beslissing in kampioenschap

Gepubliceerd op 29-07-2019, door Bram Hesselink & Rutger-Jan Hesselink

Een korte terugblik op de twee weken gelden GTC Rally. In en rond Breda stonden 11 deelnemers op de startlijst van de rally die in de volksmond nog steeds bekend staat als de Nacht van Achtmaal. En juist dit gezellige rallydorp bleek scherprechter in de strijd om de overwinning.   

Aan de start van de misschien wel warmste rally van Nederland stonden in totaal 11 teams waarvan er uiteindelijk effectief 9 van start gingen. Voor debutanten Chris en Niels Roozeboom was er door motorische pech nog voor de start de grootste teleurstelling, door een afgelopen distributieriem moesten zij forfait geven nog voordat er ook maar een kilometer gereden was.   

Snelheid

Net als in eerdere wedstrijden dit seizoen ging  Ard Pierik met Sietse Hendriks in een verschroeiend tempo van start. Na de eerste 4 klassementsproeven stonden zij eerste in de cup en in het algemeen klassement zelfs op een 17 e plek, voor andere op papier veel snellere auto’s.  Net als diverse andere teams kregen zij op de vijfde klassementsproef te maken met een lekke band door straatklinkers die op de weg lagen. Het klassement werd op deze proef door het dorp Achtmaal op zijn kop gezet en opnieuw was Pierik op achtervolgen aangewezen.   

Kampioenen

Ondertussen zat Rudy Schenkeveld, samen met zijn broer Joost, ook net stil. Om voortijdig kampioen te worden was minimaal een 3 e plaats in de eindklassering noodzakelijk. Tactisch rijden leverde aan het einde van de wedstrijd een 2 e plaats op waarmee het kampioenschap,met nog een wedstrijd te rijden, al werd binnengehaald. Een uitstekende prestatie van het team uit Alphen aan den Rijn. Na jarenlang te hebben gereden met een Volkswagen Polo heeft de overstap naar de 206 Rally Cup gezorgd voor de competitie waar het team al jaren naar op zoek was. “Met het behalen van de titel zijn we bijzonder blij, het niveau bij de eerste teams ligt hoog en we hebben echt ongelooflijk ons best moeten doen om de anderen voor te blijven. Dat we nu al kampioen zijn hebben we vooral te danken aan een nauwkeurige preparatie van de auto en onze jarenlange ervaring. Ondanks dat we met een nagenoeg standaard auto rijden geeft vooral de competitie een extra dimensie” aldus de stralende kampioenen.   

Winnaars

Winnaar in en rond Breda was Dylan Teiwes, die samen met vader Johan, een prima overwinning scoorde. “Om nog kans te maken op het kampioenschap moesten we hier winnen en hopen dat team Schenkeveld een steek zou laten vallen. Helaas gebeurde dat niet , maar de overwinning halen in deze zware rally is een mooi resultaat”.   

Doorgroei

Dat de strijd in de 206 Rally Cup competitief is blijkt wel uit het feit dat deze rally maar liefst 5 verschillende klassementsproef winnaars kende. Ingo ten Vregelaar , die samen met Raoul Werger dit jaar debuteerde, scoorden 4 snelste tijden. De rijders uit Delden maken volgend seizoen een stap verder in de rallysport en hebben ondertussen een Ford Fiësta R2 aangeschaft. “Het rijden in de 206 Rally Cup is een hele goede keuze geweest. Nergens vind je zo veel betaalbare competitie als hier, maar we kregen de kans om volgend jaar met een R2 te starten, en dat is natuurlijk een mooie vervolgstap”.   

Uitslag 206 Rally Cup in GTC Rally:

1.      D. Teiwes – J. Teiwes                                                     2:05:08.1  

2.      R. Schenkveld – J. Schenkeveld                                 2:07:06.1  

3.      A. Pierik – S. Hendriks                                                   2:12:11.7  

4.      R. Buninga – E. Nijland                                                 2:12:36.4  

5.      I. ten Vregelaar – R. Werger                                        2:13:40.3  

6.      P. ten Broeke – Q. ten Broeke                                     2:46:16.5   

Niet gefinished:  

P. van Teunenbroek – A. Groenensteijn (tank beschadigd)  

C. Teiwes – Y. Vrielink (motorproblemen)  

J. Riezebos – B. Riezebos (van de weg)