Peugeot 206 Rally Cup
Dé ultieme rallybeleving

Peugeot 206 Rally Cup in 2021 was spannend

Gepubliceerd op 05-01-2022, door Bram Hesselink & Rutger-Jan Hesselink

Na de natte Twente Rally eind oktober 2021 kan de balans worden opgemaakt over het 5e jaar van de Peugeot 206 Rally Cup. Met in totaal bijna 30 teams kan opnieuw gesproken van een geslaagd seizoen. Naast de klassementsrijders (totaal 24) waren er diverse teams die buiten de cup om nog aan één of meer wedstrijden deelnamen. De vooruitzichten voor het komende seizoen 2022 zijn daarom wederom positief te noemen.

Spanning

Hoewel de eindstand in het kampioenschap anders doet vermoeden, lag het niveau aan kop van klassement dit seizoen bijzonder hoog. In de eerste wedstrijden van 2021 leek er geen kruid gewassen tegen de jonge Deense rijder Casper Nielsen. Door domme fouten (o.a. van de weg geraakt in winnende positie tijdens de laatste klassementsproef in de GTC Rally) schakelde hij zichzelf uit voor een kans op het kampioenschap. De snelheid uit de begin van het seizoen was opvallend te noemen en de andere teams konden slechts volgen en hopen op fouten. Het is dan ook niet verrassend vast te stellen dat Rudy en Joost Schenkeveld, de kampioenen uit 2019, konden profiteren. Opnieuw werden zij winnaar in de Peugeot 206 Rally Cup, maar waar zij in 2019 nog foutloos waren, was 2021 wat lastiger met een enkele stuurfout en technische problemen in met name de Twente Rally. Of zij in 2022 hun titel geen prolongeren is nog onduidelijk, in de werkplaats in Alphen aan den Rijn wordt hard gebouwd aan een nieuwe snellere versie van de Peugeot 206 (S1600) en de kampioensauto wordt mogelijk verkocht.

De strijd om de tweede plaats in het eindklassement werd uitgevochten door meerdere teams met uiteindelijk nieuweling Yannick Vrielink met navigator Glenn Crooijmans als snelste. De talentvolle rijder uit Zutphen maakt in 2022 een stap verder door deel te gaan nemen in de nieuwe Toyota Yaris Cup.

Calwin Teiwes, de jongere broer van Dylan Teiwes, had in het begin van het seizoen nog niet de rust om voluit te kunnen gaan. Vanaf de Hellendoornrally was hij ‘los’ en samen met zijn navigatrice Danique Lubbinge werden zij uiteindelijk derde in het eindklassement.

Opvallende scores waren er ook voor nieuweling Pascal Paanakker. De circuitrijder werd keurig vijfde in zijn eerste jaar en samen met Wesley van Dijk gaan ze in 2022 voor een nog beter resultaat.

Iets verder op in het klassement vinden we Peter van Teunenbroek die dit seizoen opnieuw iets te veel pech had. Nijverdaller Youri van Schoot rijdt regelmatig en finishte in alle wedstrijden, ook dat is natuurlijk een knappe prestatie.  

De laatste wedstrijd van het seizoen, de Drenthe Rally, zou als vijfde wedstrijd meetellen voor het kampioenschap van de Peugeot 206 Rally Cup. Omdat deze wedstrijd, door  corona, helaas geen doorgang kon vinden, bestond het kampioenschap 2021 uit vier wedstrijden. Op de website van de Peugeot 206 Rally Cup is de gehele eindstand te vinden.

Cupsponsors

In de afgelopen  seizoenen was Toyo Tires de leverancier voor de banden. Met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding hebben de deelnemers tegen lage kosten banden kunnen aanschaffen die tot volle tevredenheid hebben gepresteerd. Voor komend seizoen is Toyo Tires opnieuw verbonden aan de Peugeot 206 Rally Cup waarmee het bestuur van de Peugeot 206 Rally Cup bijzonder verheugd is. Ook de ondersteuning door Vogelzang Verzekeringen uit Oldenzaal wordt vervolgd in 2022.

Kalender 2022

De kalender voor de Peugeot 206 Rally Cup in 2022 gaat voor het eerst een buitenlandse wedstrijd opnemen. De kalender voor 2022 wordt binnenkort bekend gemaakt.

Reglement 2022

Ten opzichte van het afgelopen seizoen worden geen wijzigingen doorgevoerd. De Peugeot 206 1.6 16 v heeft zich bijzonder betrouwbaar getoond en biedt hierdoor een unieke prijs-/prestatieverhouding waar geen enkele andere rallycup aan kan tippen.

Eigen testdag

Op vrijdag 4 maart 2022, een week voor de Drenthe Rally 2022, organiseert de Peugeot 206 Rally Cup haar eigen testdag. In Niederrhein (D) kan de hele dag kosteloos getest worden door de cuprijders.  Ook oud-cuprijders zijn tegen een kleine vergoeding ook welkom met hun rallyauto om hun auto aan een laatste test te onderwerpen.

Nieuwe deelnemers

Voor 2022 zijn de vooruitzichten opnieuw positief met een aantal nieuwe teams. Daarmee zorgt de Peugeot 206 Rally Cup voor veel broodnodige nieuwe aanwas in de Nederlandse rallysport. Vanuit de cup zijn ondertussen ook al diverse teams doorgestroomd naar een hogere klasse binnen de rallysport waardoor ook daar nieuwe aanwas plaatsvindt.

Neem ook een kijkje op onze Facebookpagina!