Peugeot 206 Rally Cup
Dé ultieme rallybeleving

Deense debutant wint net niet in Peugeot 206 Rally Cup

Gepubliceerd op 25-07-2020, door Bram Hesselink & Rutger-Jan Hesselink

De eerste rally in 2021 op zaterdag 10 juli kende uiteindelijk geen verrassende winnaar. Na ruim 150 kilometer klassementsproef in en om het gezellige dorpje Achtmaal tijdens de GTC Rally stonden regerend cupkampioenen Rudy en Joost Schenkeveld toch weer op de hoogste trede van het ereschavot.

Ondanks de verscherpte coronamaatregelen legde de organisatie van de GTC Rally een strak georganiseerd  evenement neer met als primeur een eigen serviceterrein dat geheel ingericht is voor de rallysport. Net als voorgaande jaren was de organisatie van de GTC Rally bijzonder gastvrij voor de deelnemers van de Peugeot 206 Rally Cup door het bieden van diverse voordelen voor de deelnemers. In totaal 12 klassementsproeven moesten er worden afgelegd door de deelnemers die vrijwel het gehele evenement een extra uitdaging kregen in de vorm van veel regen.

Veel uitvallers

Vanaf de eerste klassementsproef dicteerden debutanten Casper Nielsen en zijn navigator Mads Dalsager het tempo waarbij de broers Schenkeveld en Dylan en Johan Teiwes op korte afstand konden volgen. Casper Nielsen is geen onbekende in Nederland. Hij reed al meerdere wedstrijden in onder andere een Ford Fiësta R2 en rijdt dit seizoen in de grootste merkencup van Nederland. Maar met een ruime voorsprong van bijna 1 minuut op de broers Schenkeveld lieten zij zich op de laatste klassementsproef verrassen door in een slootje te glijden en daarmee ontglipte hun de overwinning. De lange terugreis naar Denemarken zullen zij zich anders hebben voorgesteld.

Verrassend was het optreden van Niels en Chris Roozeboom. Na 12 klassementsproeven eindigden zij uiteindelijk op de 2 e plaats in de cup door constant goede tijden te draaien en geen fouten te maken. Op de 3 e plek vinden we Ard Pierik en Sietse Hendriks terug die, ondanks een aanvaring met een paaltje, hun auto tevreden in het wachtpark plaatsten. Ook Yannick Vrielink, die voor het eerst zelf achter het stuur kroop, kon tevreden zijn over zijn eerste wedstrijd. Zonder schade eindigde hij met navigator Glenn Crooijmans op de 4 e plaats.

Minder gelukkig in deze wedstrijd waren Paul van der Spek met navigator Bram Castelijns. Na enkele zeer goede tijden reden ze zware schade op kp 5 en moesten zelfs voor controle naar het ziekenhuis. Gelukkig bleef het bij alleen materiële schade maar het is maar de vraag of ze dit seizoen nog weer aan de start verschijnen.

Ook Peter van Teunenbroek en Vincent Muller troffen het niet. Een motorbrandje op kp 7 zorgde voor schade en uitvallen. Maar de bijna altijd opgewekte rijder uit Leimuiden staat bij de volgende wedstrijd in Hardenberg gewoon weer aan de start.

Veiligheid en tijdwaarneming

Al enkele jaren wordt in de Nederlandse rallysport gebruik gemaakt van het Rallysafe systeem voor veiligheid en tijdwaarneming. Het systeem waarschuwt deelnemers wanneer er gevaarlijke situaties dreigen te ontstaan op een klassementsproef. Verschillende deelnemers uit de Peugeot 206 Rally Cup moesten echter tijdens tenminste één klassementsroef van start gaan terwijl de controlunit in hun auto het signaal (code rood) gaf dat er een gevaarlijke situatie aan de orde was.

Ook de tijdwaarneming was niet op orde. De site Rallyresults geeft bijvoorbeeld zelfs een week na afloop van de wedstrijd nog aan dat op kp 8 de snelste tijd zou zijn gereden door de deelnemer met startnummer 33 terwijl voor iedereen duidelijk is dat dit absoluut onmogelijk is. Ook waren de resultaten van de eerste klassementsproeven lange tijd niet zichtbaar waardoor publiek van informatie verstoken bleef. Voor de deelnemers, officials, publiek en wedstrijdorganisatie zijn dit onwenselijke zaken.

 

Uitslag Peugeot 206 Rally Cup in de GTC Rally 2021

1.      Rudy Schenkeveld – Joost Schenkeveld

2.      Niels Roozeboom – Chris Roozeboom

3.      Ard Pierik – Sietse Hendriks

4.      Yannick Vrielink – Glenn Crooijmans

5.      Calvin Teiwes – Danique Lubbinge

6.      Stefan Meijer – Jacob Booy

7.      Pascal Paanakker – Wes van Dijk

8.      Lucas Polman – Cas de Wit

9.      Ruud Kraak – Eelco Borg

10.  Joery van Schoot – Luc Lelifeld

Uitgevallen:

Casper Nielsen – Mads Dalsager                            : van de weg geraakt

Paul van der Spek – Bram Kastelijns                      : ongeval

Peter van Teunenbroek – Vincent Muller              : motorbrand

Dyan Teiwes – Johan Teiwes                                   : vast in zand

Leendert Lok – Bianca Stein                                   : defect schakelmechanisme     

 

Volgende wedstrijd

Op zaterdag 28 augustus komen de deelnemers van de Peugeot 206 Rally Cup aan de start bij de PRIMA-ACON Vechtdalrally.

 

Neem ook een kijkje op onze Facebookpagina!